phone+36 30 457 7059

webOnline bejelentkezés

A megfelelő technika kiválasztása a csonttasak formájától, méretétől, helyétől, számától függ.A parodontológia a fog körüli tartószövetek megbetegedéseivel foglalkozó tudományág, amely az elmúlt két évtizedben forradalmi fejlődésen ment keresztül. A rendszeres ellenőrzésnek igen nagy jelentősége van a fogínysorvadásban szenvedő betegeink rendszeres gondozásában, mert ez egy olyan betegség, amely kizárólag a mindennapos tökéletes száj higéniával és a rendszeres professzionális dentálhigiénés kezeléssel tartható karban. Az ellenőrzések során mindig elvégezzük a tisztító kezeléseket. A fogak körül kialakult aktív, tehát kórokozókkal telt, nem kezelt tasakok a legagresszívabb gócnak tekinthetők.
 A fogágybetegség főbb fajtái:    ide soroljuk az enyhe ínyvérzéssel járó, de még maradandó károsodás nélkül visszafordítható ínygyulladást
     
    beszélhetünk inkább fiatalabb korban (30 év körül) jelentkező, úgynevezett: agresszív fogágybetegségről, mely kialakulhat csak egyes vagy az összes fogon
     
    idősebb korban inkább a lassabban, hosszabb idő alatt kialakuló krónikus fogágybetegség jelentkezik
     
    kialakulhat hirtelen, melynek több formája ismert: akut ínygyulladás/ tályog/ ulceratív gingivitis
     
    általános betegségekhez is társulhat fogágyprobléma (leukémia, cukorbetegség, hormonális változások (terhesség))
     
    illetve egyéb, elsősorban esztétikai problémát, fognyaki érzékenységet okozó, ínyvisszahúzódások (ínyrecesszió)Fogágybetegség tünetei:     ínyvérzés
     érzékenység, fájdalom
     duzzanat
     fogmozgás
     fogvándorlás (a régi helyéről elmozdulnak a fogak, sokszor a fogak között rések jelentkeznek)
     ételbeékelődés
     fognyaki érzékenység (hidegre, melegre)Mikor jelentkezhet?
A fogágybetegségekben az a veszélyes, hogy sokszor semmilyen panaszt nem okoz a pácienseknek, de mégis elkezdődik, és már csak akkor észlelik, amikor előrehaladott fázisba jut.
Jelentkezhet fiataloknál és idősebbeknél is, de mivel sokszor hosszabb idő kell a kialakulásához, így nagyobb arányban fordul elő 40-50 éves kor felett.
 Lehet-e kezelni?
Kezelésnek több fázisát kell elkülöníteni. Amikor még csak az ínyre lokalizálódik a probléma, akkor a folyamat teljesen visszafordítható. Ha a betegség átterjed a csontra, a károsodást megállítani meg lehet, de teljesen visszafordítani nem minden esetben. Ezért is nagyon fontos a prevenció (megelőzés) és a rendszeres ellenőrzés, hogy még idejében megkezdődhessen a megfelelő kezelés.
Kezelések:
Szájhigiéniás oktatás, instruálás, motiválás: Ahhoz, hogy a terápia hatékony legyen, és hogy az eredmény tartós maradjon, a betegek együttműködése elengedhetetlen. Ezért segítséget nyújtunk a megfelelő otthoni szájápolás elsajátításában, és ellenőrzések során kontrolláljuk, hogy ez meg is maradjon. 
Depurálás/ fogkőeltávolítás: A fogkövet otthoni módszerrel már eltávolítani nem lehet. Ezt a rendelőben speciális kézi műszerek és ultrahangos készülék segítségével végezzük. Régi, rosszul illeszkedő pótlások cseréje, úgynevezett plakkretentív tényezők megszűntetése: mind a töméseknél, mind a rögzített és részleges kivehető pótlásoknál (koronák, hidak) sokkal gyakrabban kialakulhat fogágyprobléma. Ennek hátterében az áll, hogy ezeken a helyeken nehezített a tisztítás, illetve ha nem megfelelően van előkészítve a fog, akkor szinte lehetetlen olyan pótlást készíteni rá, ami pontosan zár, nem emelkedik ki a fog síkjából. Sokszor sajnos hiába kezeljük a fogágyproblémát, a rosszul záró pótlás fenntartja a gyulladást. Ilyenkor a pótlás cseréje javasolt, viszont ennek csak akkor van jótékony hatása, ha az új pótlás előtt a fogakat, úgynevezett vállas csiszolással készítjük elő, vagy ha ez nem lehetséges, akkor nem terjesztjük be az íny alá a készülő, új fogművet.


Zárt küret kezelés: Helyi érzéstelenítés mellett a fog mellett lévő, úgynevezett parodontális tasakokat (melyek fenntartják a gyulladást) speciális kézi műszerekkel megtisztítjuk. Ehhez a beavatkozáshoz rendelőnkben rendelkezésre áll lézer készülék is, mellyel tovább javítható a kezelés hatékonysága.
 Nyitott küret: Parodontális sebészi beavatkozások egyike. Helyi érzéstelenítésben, miután az ínyen metszéseket ejtünk, direkt rálátás mellett tisztítjuk ki a parodontális tasakokat, majd varratok segítségével visszafektetjük az ínyt. A varratokat 10-14 nap után eltávolítunk.Sínezés: A mozgó fogak egymáshoz rögzítése, melynek célja egyrészt, hogy segítsük a gyógyulást (ideiglenes sínek), másrészt, hogy a fogak további vándorlását megakadályozzuk (végleges sínezés). Ide tartoznak a fogszabályozó kezelés utáni retenciós sínek, melyek megakadályozzák a fogak visszamozdulását a kezelés befejeződése után.
Regeneratív beavatkozások: Parodontális sebészi beavatkozás, mely során az eredetivel megegyező állapotot (új csont, parodontális rostok, gyökércement) szeretnénk helyreállítani. Ma erre már több lehetőség áll rendelkezésre, kezdve különböző csontpótló anyagoktól, membránoktól, egészen olyan anyagokig, mely a szervezet regeneratív folyamatait indítják be, hogy saját maga képezzen új szöveteket (Emdogain).
 A megfelelő technika kiválasztása a csonttasak formájától, méretétől, helyétől, számától függ.Íny plasztikai sebészet: Elsősorban esztétikai célú ínykorrekciók, melyekkel ínyvisszahúzódásokat (ínyrecesszió), vagy pont ínymegnagyobbodásokat tudunk műtétileg korrigálni. Erre szintén helyi érzéstelenítés mellett kerülhet sor.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérem adja meg a nevét!

Kérem adja meg az e-mail címet!

Kérem írja le a kérdését!

 

Minden jog fenntartva 2017 Traum Dental Kft.

virag

×
Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.További információ
Elfogadom