phone+36 30 457 7059

webOnline bejelentkezés

A szabályos fogazat tisztán tartása könnyebb.A fogszabályozás a helytelenül álló fogak és a szabálytalan állcsontok gyógyításával, szabályozásával foglalkozik. Fogszabályozó kezelésre elsősorban a szabálytalanul álló fogaik miatt jelentkeznek a páciensek. Emellett figyelembe kell venni a fogazat (hosszú távú) egészségét, épségét, megfelelő működését is. Szabályosan érintkező fogsorok nélkül nem vagyunk képesek megfelelően rágni, gondjaink lehetnek a beszéddel és a hangképzéssel, állkapocsizületi panaszok léphetnek fel stb. Mivel a szabálytalanul álló fogak nehezebben tisztíthatók, így nagyobb a valószínűsége a fogszuvasodás kialakulásának. Ezzel szemben a szabályos fogazat tisztán tartása könnyebb. Míg korábban szinte kizárólag gyermekek, tinédzserek, esetleg fiatal felnőttek vettek részt a fogszabályozó kezelésben, addig napjainkban középkorú, sőt idősebb páciensek is vállalkoznak erre.
 Gyermek fogszabályozás: A gyermekkori fogszabályozás célja a fogazat és az állcsontok fejlődésének helyes irányba való terelése.    Korai kezelések: 6-12 éves korban, amikor a tejfogak és maradó fogak együtt vannak jelen a szájban a kezelés kivehető fogszabályozó készülékkel történik.
    Serdülőkori kezelések: 12-18 éves korban, maradó fogazat esetén általában rögzített készülékkel.
Felnőtt fogszabályozás: Bármely életkorban lehetőség van a fogak mozgatására, amennyiben a fogakat körülvevő csont és az íny állapota lehetővé teszi azt. A csontszövet rendkívül alkalmazkodó (átépíthető), ez teszi lehetővé a fogak elvándorlását és az új helyen történő rögzülését. Felnőttkorban rögzített, ragasztott készüléket használunk.
 Készülék típusok:    Kivehető készülékek:
        passzív készülékek: korai tejfogelvesztés esetén segít megtartani a helyet a maradó fogak számára
        aktív kivehető lemezek: fogívek tágítására, egyes fogak mozgatására használjuk
        funkcionális készülékek: az állcsontok helyes irányba való növekedését irányítják, mellyel a két fogsor záródási hibáit tudjuk korrigálni megelőzve a későbbi esetleges műtéteket
    Rögzített készülékek:
        hagyományos készülékek: fém vagy esztétikus (porcelán) készülékek. Ezeknél a típusoknál a fogszabályozó ívet kis gumikarikák rögzítik a brackettekhez (zárakhoz)
        önligírozó (önzáródó) készülékek: ezek a készülékek saját zárjuk segítségével rögzítik a fogszabályozó íveket (lágy erejű fogszabályozás). Alacsony súrlódású bracket rendszerek, melyek léteznek fém illetve esztétikus kivitelben is. Ide tartozik a Damon rendszer is.
Kiegészítő eszközök:    elasztikus gumihúzások: a rögzített fogszabályozó készülékekre helyezett elasztikus gumihúzással végezzük a harapás beállítását, a felső és alsó fogív érintkezésének finomhangolását és az egyes fogak vagy fogcsoportok bizonyos mozgatásait
    mesterséges harapásemelés: első vagy hátsó fogakon használjuk a gyorsabb és hatásosabb fogmozgatásokhoz és, hogy a fogak ne érintkezzenek a brackettekkel (zárakkal)
    fogszabályozás mini implantátumokkal: akkor használjuk, ha a fogmozgatáshoz nincs elegendő támasztékunk,  illetve, hogy kivédjük a nem kívánt mellékhatásokat
Retenció - fogak helyben tartása:    fix retainer: a fogak belső felszínére ragasztott sín
    mélyhúzott sín: átlátszó műanyagból készülő kivehető készülék
    kivehető lemez: kivehető fogszabályozó készülék passzív változata

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérem adja meg a nevét!

Kérem adja meg az e-mail címet!

Kérem írja le a kérdését!

 

Minden jog fenntartva 2017 Traum Dental Kft.

virag

×
Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.További információ
Elfogadom