phone+36 30 457 7059

webOnline bejelentkezés

Hogyan mossunk helyesen fogat?

2. Milyen fogkefét válasszak?
A fogmosáshoz a megfelelő fogkefe használata elengedhetetlen, ezért mindig egyénre szabva válasszuk ki a fogkefénket. Ügyeljünk, hogy a mérete megfelelő legyen, mert ha túl nagy a fogkefénk feje, akkor fogmosás közben kellemetlen érzés lesz, ahogy mindenhová beférünk vele. Jó, ha a nyél kialakítása kényelmes fogást biztosít és a gumírozott felület nem hagyja, hogy kicsússzon a vizes kezünkből. Vannak olyan fogkefék, amelyek egyenes és döntött sörtével vannak ellátva, ennél fontosabb, hogy milyen keménységű fogkefét választunk, mert ha túl kemény sörtével vagy túl erősen nyomott fogkefével felsérthetjük az ínyünket. Ha fogorvosunk nem javasolja másképpen akkor érdemes egy közepes keménységű fogkefét választani, amivel hatékonyan eltudjuk távolítani a lepedéket a fogainkról.
Felmerül a kérdés, hogy kézi vagy elektromos fogkefe a jobb?
A válasz egyszerű: ha a helyes technikával mossuk fogainkat, akkor mindegy, hogy kézi vagy elektromos a fogkefénk.

 

3. Mikor cseréljük le a fogkefénket?
A fogkefék cseréjét két-három havonta érdemes lecserélni, mert az ennél többet használtakkal nem lehet már olyan hatékonyan eltávolítani a lepedéket. Ha viszont észrevesszük, hogy előbb kezdenek el szétállni a sörték a fogkefén akkor mindenféleképpen javasolt a csere, nem kell ragaszkodnunk a naptárunkhoz.

 hogyan mossunk helyesen fogat 02

4. Milyen fogkrémet vásároljak?
Fogaink egészségének megőrzéséhez fluoridra van szükségük azért, hogy a baktériumok ne szaporodjanak el, védje a fogak felszínét, valamint hogy segítse a fogszuvasodás megelőzését. Ezért javasolt a fluoridos fogkrémek használata.
Hasznos információ: ha fluoridos sóval főzünk, akkor az étkezések során is megfelelő mennyiségű fluoridhoz juthat a szervezetünk.

 

5. Milyen gyakran mossunk fogat?
Naponta a minimum kétszeri alkalom már megfelelő, viszont mivel nem egyformák a fogaink, a szájhigiéniánk ezért egyéntől függően ez változhat. A fogmosás időtartama pedig két-három perc kell, hogy legyen, ezt akár egy órával is mérhetjük vagy vannak erre nagyon jópofa úgynevezett fogmosó homokórák, és amíg le nem pereg, addig kell mosni a fogainkat.

 

6. Melyik a megfelelő fogmosási technika?
A kézi fogmosásnál több féle technika is létezik, attól függően, hogy fennáll-e valamilyen fogágy betegség. Az egészséges íny esetén a legjobb választás az úgynevezett Bass technika:
1. A fogkefe félig az ínyen, félig a fogon (45 fokos szöget zár be a fogínnyel)
2. A fogkefét enyhén elkezdjük mozgatni körkörös mozdulatokkal, amellyel fellazítjuk a lepedék rétegeket
3. Majd a fog rágófelszíne felé irányuló söprögető mozdulatokkal eltávolítjuk a plakkréteget.

brushing teeth

Ezt a mozdulatsort a fogak külső és belső felszínén is megismételjük.
A frontfogat nyelv felőli területén nem fér be keresztben a fogkefefej. Itt a fogkefét a fogak hossztengelyével párhuzamos helyezzük a fogakra.
A rágófelszínen használhatunk előre-hátra irányuló sikáló mozgást.
Gyakran a fogak külső oldalán is erőteljes sikáló mozdulatokat végeznek. Ez hosszú távon fognyaki kopások kialakulásához vezethet. A jó fogmosási technika nem a kifejtett erőn múlik!

 

Minden jog fenntartva 2017 Traum Dental Kft.

virag

×
Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.További információ
Elfogadom